Monday, November 9, 2009

Oranžový deň

Jeseň nám lezie do špiku kostí. Zachcelo sa nám trochu tepla. Na prekrvenie a prebudenie hormónu šťastia je vhodná paprička chili. Kokos a pomaranče nám evokujú spomienky na exotickú dovolenku pri mori. Fenikel nás zbavuje neduhov z tela. Vcelku slušná kombinácia na jeden oranžový deň. Ak by vám bolo málo, stačí si k tomu zapáliť jednu oranžovú sviečku a naliať pohár dobrého rizlingu.   




Tekvicová polievka s kokosovým mliekom
  • 1kg tekvice
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 zázvor
  • 1 chili
  • 2 cesnaky
  • 40 g masla
  • 1 L zeleninového vývaru (bujón)
  • 1-2 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL soli
  • štipka kajanského korenia
  • 250 g
  1. tekvicu ak treba olúpeme (Hokkaido netreba), vydlabeme semäná a nakrájame na väčšie kúsky
  2. zemiaky a zázvor tiež olúpeme a nakrájame
  3. chili zbavíme semien, nakrájame
  4. cesnak očistíme a nakrájame
  5. maslo zohrejeme v hrnci, pridáme tekvicu, zemiaky, chili, cesnak, zázvor a podusíme
  6. pridáme zeleninový vývar
  7. ochutíme soľou a kajanským korením
  8. varíme asi 15 minút
  9. pridáme citronovu šťavu a kokosové mlieko
  10. všetko spolu rozmixujeme
  11. podľa chuti zdobíme tekvicovými semiačami alebo tekvicovým olejom 

Pomarančovo feniklový šalát

  • 2 stredne veľké fenikle
  • 2 pomaranče
  • ½ citróna, iba šťava
  • extra virgin olivový olej
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

  1. odrežeme feniklové vrchy, nakrájame na tenké krúžky a dáme do väčšej misky
  2. 1 a 1/2 pomaranča zbavíme kóry a nakrájame na koliečka hrubé asi 1 cm 
  3. pridáme do misky
  4. urobíme si dresing: zmiešame šťavu z 1/2 pomaranča, citrónovu šťavu, rovnaké množstvo olivového oleja, soľ, korenie
  5. fenikel a pomaranč polejeme dresingom 

Pizzové rolky

Pizzové cesto rozváľkame do kruhu, rozrežeme na 8 častí (trojuholníky), na cesto poukladáme napr. kúsky sušenej šunky, zrolujeme a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vrchy potrieme vajíčkom,  môžeme posypať syrom, alebo sezamom.  Pečieme asi 20' pri 200°C.

Dobrú chuť!

No comments:

Post a Comment